Samba en choro

Vatapa speelt Braziliaanse choro en samba. Choro is een van de oudste vormen van Braziliaanse cultuurmuziek en kan gerust de ziel van de Braziliaanse muziek worden genoemd. De choro is vooral instrumentaal en kenmerkt zich door virtuoze en melancholieke melodieën en tegen melodieën met als ritmische basis de samba. Het choro repertoire wordt aangevuld met samba-cancao: de gezongen samba.

IMG_5041

Vatapa bestaat uit vier professionele musici die zich tijdens en na hun conservatoriumstudie specialiseerden in Braziliaanse muziek: Ronald Veerman speelt de Bandolim (8-snarige mandoline ook wel guitarra portugesa), Sander Eggen speelt de Cavaquinho (4-snarig mandoline-achtig snaarinstrument), Frans van Keep speelt de 7-snarige gitaar (violao sete-cordas) en Matthias Haffner speelt pandeiro (Braziliaanse tamboerijn) en andere Braziliaanse percussie.

Vatapa werkt met meerdere professionele gastmusici zoals zangeres Tamara Maria, zangeres Caroline Lobanov. Rondom de vaste basisgroep is een aanvullende groep enthousiaste liefhebbers van het Braziliaanse genre waarmee maandelijks een ‘Roda de Choro en Samba’ wordt georganiseerd in het Café De Kroon in Nijmegen. (Iedere tweede zondag van de maand tussen november en april) Roda de Choro betekend letterlijk: ‘Kring van Choro en Samba’. Hetgeen in de praktijk neer komt op een sessie van liefhebbers.

Braziliaanse choro en samba